Предлагам ви един прекрасен десерт, подходящ както за сезона, така и за следпразничния период, в който сме попрекалили с висококалоричните торти и сладкиши. Може би мнозина от вас са го правили многократно, но също като мен дълго време да не са се сещали за него. И сигурно защото отдавна не съм го правила, сега преоткривам истинските му качества и му се наслаждавам като нещо ново и непознато. Е, имаше и импровизация от моя страна и заради това наистина беше по-различен. Този път промених ваниловия аромат с портокалов, при което се получи невероятно сполучлива комбинация. Но, уверете се сами, ако ви харесва идеята!
Продукти:
- 1 кг тиква
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 1 л прясно мляко
- 5 яйца
- 1 пълна с.л. брашно
- настъргана кора от 1/2 портокал
- олио за намазване
Приготвяне:
Тиквата се нарязва на малки и тънки правоъгълни резени. Ако разполагате с кухненски робот, с него става най-лесно и сполучливо.
Резените се посипват с брашното и се разбъркват добре с ръце. Изсипват се в тава, намазана с олио. Яйцата и захарта се разбъркват с телена бъркалка, а след това се прибавят млякото и портокаловата кора. Сместа се излива в тавата при тиквата. Сладкишът се поставя в загрята на 200* фурна и градусите първоначално се вдигат още малко до завиране, след което се намаляват на 200. Пече се по-дълго, тъй като тиквата си пуска соковете и е добре те да изврат, за да не е воден десертът. Към края на печенето тавата се вдига на по-високо ниво и се включва грилът, за да се получи златист загар.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар