14.01.2015 г.

Паста "Болонезе"





Съществуват толкова много разновидности на този популярен италиански сос, че не е известно кой от тях е оригиналният. Аз ви предлагам моя вариант, който определено се харесва в моето семейство, като не претендирам за автентичност, но гарантирам, че е достъпен (с нашенски продукти), много лесен и вкусен. Тази рецепта е подходяща както за спагети, така и за всякакъв друг вид паста.




Продукти:
  • 400 г паста
  • 3 с.л. олио
  • 400 г кайма
  • 500 г смлени домати
  • 1 с.л. нарязан пресен босилек (или 1 ч.л. сух)
  • 100 г кашкавал
  • черен пипер

Приготвяне:

Пастата се сварява в указаното на опаковката количество подсолена вода до готовност. Отцежда се, но се запазва част от водата за разреждане на соса.
Каймата се запържва в тигана с олиото, като се раздробява, за да не остане на едри бучки. Когато се позачерви, се добавят доматите, леко се посоляват, добавя се босилек и се готвят до изпаряване на течността. Полученият сос се разрежда с част от водата (гореща), в която е вряла пастата, за да стане с подходяща за целта гъстота. Кипва и се отстранява от огъня.  
Ястието се поднася, поръсено с прясно смлян черен пипер.



4 коментара:

  1. Както и да е приготвен, много е вкусен! Апетитни снимки!
    Приятна вечер, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили! Аз обожавам паста, а тази рецепта е от любимите ми! Приятна вечер и на теб!

      Изтриване
  2. У нас, по заповед на малките щуки, пастата винаги е Болонезе;) За тях!
    Чудна е, Вили!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марта! Прегръдки за малките щуки, които разбират от хубава храна! Хубава вечер и за теб!

      Изтриване