Винаги, когато ми се наложи да приготвя бърза топла закуска, първо се сещам за тези бабини питчици. Те са много лесни, безумно вкусни, а освен това винаги стават сполучливи. Когато ги ядете, имате усещането, че са поръсени с кашкавал, въпреки, че той не присъства в рецептата. Препоръчвам ги с две ръце на всеки, който обича тестените закуски, а все още не е опитал тази рецепта.
Продукти:
- 1 ч.ч. кисело мляко (вместимост 250 мл)
- 1 ч.л. сода
- 2/3 ч.ч. олио
- щипка сол
- 170 г. сирене
- 3 ч.ч. брашно
- ким за поръсване
Приготвяне:
Дозата е за около 10 броя питки.
Киселото мляко се смесва със содата и солта, прибавя се олиото, а след него и две чаши от брашното. Разбърква се добре, след което се добавя натрошеното сирене и накрая останалото брашно. Бърка се с лъжица, но не е необходимо да е продължително, а тестото не трябва да е твърдо. С намазнени ръце се оформят топки, които се редят на разстояние в тава с хартия за печене на дъното. Поръсват се с ким, който леко се притиска с пръсти, за да не изпадне при печенето. Фурната се загрява на 200* и питките се пекат в нея до готовност около 15-20 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар