12.08.2014 г.

Постна яхния с тиквички и ориз





Това е една чудесна гозба, много подходяща за горещите летни дни и вечери, когато предпочитаме да хапнем нещо леко и ненатоварващо. Ако обаче имате навика да си замразявате тиквички за зимата, тази яхнийка е много добър вариант да ги оползотворявате, тъй като при размразяването те обикновено се оводняват доста и не са подходящи за пържене. Така на практика може да си я приготвяте през цялата година. Никак не е трудоемка, а освен това е засищаща и много вкусна.




Продукти:
  • 1 малка глава лук
  • 2 средно големи тиквички
  • 1 к.ч. ориз
  • 1 домат
  • 8-10 скилидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
  • чубрица
  • копър
  • магданоз




Приготвяне:

Лукът се нарязва и се запържва в тенджера с повечко мазнина. Всички знаем, че постните ястия не са вкусни, когато тя е малко. Щом лукът омекне, се прибавя измитият ориз и се пържи до прозрачност. Поръсва се с червения пипер и веднага, за да не загорчи, се добавя нарязаният на ситно домат. Минутка-две по-късно се пущат нарязаните тиквички и обелените цели скилидки чесън. Налива се гореща вода в съотношение 1:7 с ориза и се посолява на вкус. Подправя се с чубрица и ако копърът е сух, се добавя сега, ако е пресен, към края на готвенето. Гозбата ври до готовност, а след отстраняването от огъня се поръсва с пресен магданоз. 



5 коментара:

  1. Едно много вкусно съчетание!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ви, момичета! Наистина е много подходяща комбинацията и яхнийката е много вкусна! Опитайте я непременно!

    ОтговорИзтриване
  3. Яхнийката я приготвям няколко пъти и винаги е много вкусна☺Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви харесва и ви желая добър апетит! Благодаря за отзива, Светлана!

      Изтриване