В Америка Маймунски хляб е популярен най-вече в сладък вариант. Много ми допадна идеята за оформянето му - малки тестени топки, приличащи на плодовете на дървото баобаб, които се отделят една от друга след изпичането. Вече използвах тази идея при направата на козунак, но ми се искаше да я реализирам и в солен вариант. Оказа се, че по този начин пицата се прави много по-лесно и бързо, а вкусът ѝ е все така прекрасен.
Направих я с готово тесто, но ако разполагате с време и желание, може да си замесите традиционното хлебно тесто за пица.
Продукти:
- 600 г готово тесто
- 150 г кашкавал
- 200 г пушени свински гърди, филе, или колбас по избор
- 100 г гъби
- 3 с.л. сладка царевица
- 1 домат (малък)
- 1 чушка
- 10-15 броя маслини
- 2 с.л. доматено пюре (или лютеница)
- 2 с.л. зехтин (или олио)
- босилек
- чубрица
Приготвяне:
Кашкавалът се настъргва. Гъбите е добре да бъдат от консерва, но ако са пресни, се нарязват и се варят 5-6 минути. Маслините се почистват от костилките и се режат на кръгчета. Доматът се реже дребно, като се отстранява воднистата част. Чушката се нарязва на ленти, а колбасът на кубчета. Доматеното пюре се смесва с малко вода и се разбърква.
Тестото предварително трябва да е оставено на стайна температура да се отпусне. Дели се на 4 части, от които се оформят фитили, а от тях се режат малки топчета с големината на орех.
Всички продукти, заедно с тестените топки, но без пюрето, се слагат в голяма купа или тава, леко се посоляват, поръсват се с подправките и зехтина и хубаво се разбъркват с ръце.
За изпичането aз използвах форма за кекс с гладки стени, на дъното на която поставих хартия за печене, а стените намазах с олио. Ако не разполагате с такава форма, използвайте обикновена тава. Имайте предвид, че в релефна форма за кекс, в която няма как да сложите хартия, може би пицата ще залепне и трудно ще я обърнете.
Половината от сместа се изсипва във формата, полива се доматеното пюре, а отгоре останалата смес. Изравнява се с ръце и се слага в загрята на 200* фурна. Пече се около 25 минути. Оставя се малко да почине, прокарва се нож по стените, за да се отдели по-лесно и се обръща в подходяща чиния. Гарнира се с домашно приготвена майонеза.
Няма коментари:
Публикуване на коментар