31.03.2014 г.

Кекс "Дантела"





Продукти:
  • 2 яйца
  • 2 пълни с.л. кисело мляко
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар (от 250 мл)
  • 80 мл олио
  • 150 мл топла вода
  • 2 ч.ч. брашно + още 1-2 с.л. при нужда 
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 равна ч.л. сода
  • 1 ванилия 
  • 1 с.л. настъргана портокалова кора
  • 1 с.л. какао
  • 2 с.л. кокосови стърготини




Приготвяне:

В купа, с помощта на телена бъркалка се смесват яйцата, млякото и захарта. Прибавят се олиото и водата и сместа се хомогенизира. Брашното се пресява, смесва се с бакпулвера, содата и ванилията и се добавя постепенно, а след него и портокаловата кора.




 Полученото тесто не трябва да е гъсто, но ако ви се стори твърде рядко, сложете още 1-2 лъжици брашно. Отделя се малко повече от половината смес в друг съд и се смесва с какаото, предварително разбъркано с много малко количество гореща вода, за да се разтвори и да се получи рядка кашичка.




Във форма за кекс, намаслена и поръсена с какао, се изсипва първо тъмната смес, поръсва се равномерно с кокосовите стърготини и върху нея се излива светлата смес. Пече се на 200* около 30 минути. След като изстине, се поръсва с пудра захар.







2 коментара:

  1. Истинска брюкселска дантела, Вили! Браво на теб, страхотен кекс!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Йоли, радвам се да го чуя от теб!

      Изтриване