22.03.2014 г.

Портокалов кекс с парченца шоколад





Има една неписана истина. Ако опитате кекса в деня, в който сте го направили, в никакъв случай няма да се насладите на истинския му вкус. На следващия ден е в пъти по-вкусен, а на по-следващия още повече. Може и напразно да давам този съвет, защото едва ли може да се задържи  дълго време недокоснат един сладкиш, но който желае, може да се увери в това, като опита. 
Кексът, който ви предлагам е влажен, плътен и с комбинация от различни вкусове и аромати.




Продукти:
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар (от 250 мл)
  • 3/4 ч.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 пълни ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 100 г стафиди
  • 100 г орехи
  • 50 г шоколад
  • настъргана портокалова кора
  • пудра захар за поръсване




Приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с телена бъркалка. Прибавят се настърганата портокалова кора, млякото и олиото. Постепенно се добавя от брашното, смесено с бакпулвера, като едновременно с това се разбърква непрекъснато. Получава се гъстичко кексово тесто. Слагат се и стафидите, които по желание преди това може да накиснете в ром. Прибавят се орехите, нарязани не много дребно, както и шоколадът на малки парченца.




Всичко се разбърква и готовата смес се изсипва в намазана с мазнина и поръсена с брашно кексова форма. Пече се на 190* около 35 минути. След като се извади от формата и се охлади, се поръсва с пудра захар.



Няма коментари:

Публикуване на коментар