9.02.2014 г.

Торта "Шоколадово парфе"





Тази торта направих за първи път за рождения ден на дъщеря ми. Нямах необходимото време за печене на блат, затова предпочетох да е с бишкоти. Не отнема много време и е невероятно вкусна. Ухае на кафе и шоколад. Аз обожавам тъмен шоколад, но ако обичате белия, може да направите крема по средата вместо с черен, с бял.
Ето моят вариант:  




   Продукти за блата:
  •  200 г бишкоти " Савоярди"
  •  1 пак. кафе "3 в 1"
   За крем 1:
  •  80 г масло
  • 100 г тъмен шоколад 
  •  2 с.л. пудра захар 
   За крем 2: 
  •  80 г масло
  •  100 г тъмен шоколад
  •  2 ч.л. мляно кафе
  •  2 яйца
  •  10 г желатин
  •  250 г сладкарска сметана 
  •  100 г захар  
   За украса:
  • какао за поръсване 
  • шоколад за настъргване 




Приготвяне:

Върху подноса, в който ще се сервира тортата, се поставя ринга на форма с диаметър 26 см. Стените се обличат в целофан. Бишкотите се топят за кратко в хладко кафе "3 в 1". То се приготвя, като пакетчето се разтваря в 250 мл. гореща вода и се охлажда. Празните места се попълват с парченца бишкоти. 
За крем 1  всички продукти се стопяват в микровълновата фурна много внимателно. Оставят се в камерата за кратко, докато се стегнат и се разбиват с миксер не много дълго, а само до получаването на лек крем. 
За крем 2 отново в микровълновата фурна се стопяват шоколадът и маслото. Към тях се прибавят горещото кафе, приготвено със 160 мл. вода, а след това и двата жълтъка. Следва желатинът, който набъбва с малко студена вода и се стопява или на водна баня, или в микровълновата фурна. Цялата смес се охлажда и към нея постепенно се добавят разбитата сметана и разбитите със захар белтъци.




Тортата се сглобява, като върху бишкотите се намазва тъмният крем, а върху него по - светлият. Щом стегне, се маха рингът, а тортата се поръсва с едри стружки шоколад и какао.



2 коментара:

  1. Здравейте,да попитам:за крем номер 2-разбитиТЕ белтъЦИ-прочетох ЕДНО яйце?Благодаря предварително,ще се радвам ,да ми отговорите,рецептата ми хареса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веднага поправих. Яйцата са две, като първо към маслото, шоколада и кафето се прибавят жълтъците, а най-накрая разбитите със захар белтъци.

      Изтриване