23.01.2018 г.

Торта Наполеон




Колкото и много да са версиите за произхода на този великолепен сладкиш, колкото и да са вариациите за направата му, неоспорим си остава факта, че комбинацията от основните му съставки - многолистно маслено тесто и лек ванилов крем е фантастична. Съчетанието им е истинска наслада за сетивата.




Продукти:
  • 400 г бутер тесто
  • 800 мл прясно мляко
  • 8 с.л. захар
  • 4 с.л. брашно (пълни)
  • 2 яйца
  • 1/2 ампула ванилова есенция
  • 20 г масло




Приготвяне:

Бутер тестото се оставя да се размрази в хладилника поне за една нощ. Разстила се на плота и съвсем леко се разточва само в едната посока. Откъм късата страна се изрязва лента широка около 5 см, която след изпичане ще бъде натрошена и ще служи за поръсване върху тортата. Останалото тесто се реже на две равни части. Така подготвено, то се оставя в хладилника да се стегне отново за 30 минути.



 
Фурната се загрява на 200 градуса. Трите части тесто се поставят в тава, постлана с хартия за печене и се надупчват с вилица, за да могат да се изпекат равномерно. Пекат се около 20-25 минути. Изваждат се и се оставят да се охладят. Всеки от двата изстинали блата се разделя на две, за да се получат общо четири блата. Това става много лесно, тъй като самото тесто е на пластове и е необходимо само леко да си помогнете с нож, за да ги разполовите. 




Брашното и половината от предвидената за крема захар се смесват, постепенно се прибавя по малко от студеното мляко до получаване на смес с гъстотата на каша. Бърка се с телена бъркалка, за да се премахнат всички бучки. Прибавят се двете яйца и отново се разбърква.
Останалото мляко се кипва с другата половина захар, отмества се от котлона и към брашнената смес се добавят два-три черпака от горещото мляко (постепенно и бъркайки, за да не се пресече), а след това всичко се връща обратно в тенджерата. Отново се загрява и при непрекъснато разбъркване се оставя да поври десетина минути на слаб огън.




Винаги ми е било станно, когато в описанието на кремове, в които присъства брашно или нишесте пише, че са готови, щом се сгъстят. Никога не се доверявайте на подобен съвет. Кремът обикновено се сгъстява още при завирането, но е нужно да поври поне 8-10 минути, за да няма вкус на сурово брашно. Не е за подценяване и фактът, че никак не е полезно за стомаха да се консумира сурово брашно.




Щом кремът се снеме от котлона, към него се прибавят маслото и ванилията, разбърква се и се оставя да поизстине. Може да се пристъпи към сглобяване на тортата когато е все още леко топъл, но не и горещ. 
В подходящ поднос блатовете се поставят един върху друг, като се редуват с крем. Тортата се измазва изцяло с крем и се поръсва от всички страни с натрошеното на трохи изпечено парче от тестото, предварително предназначено за тази цел. Готовата торта се оставя да престои една нощ, за да могат блатовете да попият от крема и да омекнат, а вкусовете да се обединят.
Налейте си чаша ароматно кафе и се отдайте на удоволствието да се насладите на това изкусително кулинарно творение!



20.01.2018 г.

Малки вити банички със сирене





Семпли, лесни за приготвяне и много вкусни банички за закуска или междинно похапване. Може да се замесят както в домашната хлебопекарна, така и на ръка. Стават фини, меки и засищащи. Дозата е малка - за 8 малки банички, достатъчни за 2 порции.




Продукти:
  • 100 мл хладка вода
  • 80 мл олио
  • 1/2 ч.л. сол
  • около 1 и 2/3 ч.ч. брашно
  • сирене




Приготвяне:

Всички продукти без сиренето се поставят в машината за хляб по реда на записване. Включва се програма Тесто, която има функциите месене и втасване. Достатъчен е само първият 10 минутен цикъл на месене, след което тестото се изважда, леко се премесва на ръка и се оставя в найлонов плик да почине 30 минути. Дели се на осем равни части. Всяка от тях се разточва на много тънка продълговата елипса и по дължина в редичка се поставя натрошено сирене. Завива се на руло, а след това на охлюв. Готовите банички се нареждат в тава и се пекат на 200* около 20 минути.
Да ви е вкусно!




Рецептата за тестото е адаптирана от тук.