Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

9.07.2017 г.

Соленки - кроасани





Тези вкусни малки кроасанчета се приготвят лесно и с най-обикновени продукти. Правя ги, когато ненадейно реша да приготвя някаква тестена закуска, а не разполагам нито с мляко, нито с бакпулвер или мая. Засищат добре и са много ароматни, ако се поръсят с ким.




Продукти:

  • 170 мл вода
  • 130 мл олио
  • 1/2 ч.л. сол
  • щипка захар
  • 1 ч.л. оцет
  • около 330 г брашно
  • 120 г сирене
  • ким за поръсване





Приготвяне:

Замесва се меко тесто от водата, олиото, оцета, солта, захарта и брашното. Оставя се да почине половин час. Дели се на две части. Всяка от тях се разточва до диаметър около 30 см и се реже като торта на 12 триъгълника. В широкия край на всяко парченце се слага натрошено сирене, навива се на руло и се оформя като кроасан. Готовите соленки се редят в тава с хартия за печене и се поръсват с ким, който леко се притиска, за да прилепне. Пекат се на 180* до готовност (около 20 минути), като се внимава да не се препекат, за да не станат твърди.
Добър апетит!



5 коментара:

  1. Отговори
    1. Стават и с всякаква плънка - спанак, зеле, праз, лук... каквото предпочита домочадието.

      Изтриване
    2. Ние най си падаме по сиренцето. :)

      Изтриване
  2. Много лесни и икономични соленки Вили.Записвам си веднага рецептата за проба.Чудесни са и много лесно се приготвят.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
  3. И аз бих ги пробвала, ще им се зарадват у дома за закуска, особено половинката:)

    ОтговорИзтриване