Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

13.03.2017 г.

Портокалов кекс с цял плод





Обичам да експериментирам. Бях много заинтригувана какъв ще бъде вкусът на този кекс и доста се съмнявах дали няма да нагарча от кората на портокала. Е, нямало е нужда да се притеснявам. Не се усеща горчивина, въпреки, че се използва целият плод. Кексът е много ароматен, което се подразбира, както и доста сочен, в резултат на растителната мазнина, с която замених половината от предвиденото масло в рецептата. 
Адаптирала съм от този източник. 




Продукти:
  • 1 портокал
  • 100 мл вода 
  • 1 ванилия
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 60 мл разтопено масло
  • 60 мл олио
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1.5 ч.л. бакпулвер
  • 1 с.л. какао




Приготвяне:

Портокалът се измива много старателнo, изплаква се много добре, след което се подсушава и нарязва на едри парчета. Почиства се от семките. Слага се в кухненския робот, където се смила с ножа за нарязване (може и в чопър). Добавят се водата и ванилията и отново се смила. Прибавят се яйцата и захарта и пак се мели, при което сместа леко избледнява и малко бухва (ако нямате робот и сте използвали малък чопър, тази процедура може да стане с прехвърляне в друг съд и с разбиване с миксер). Сипват се маслото и олиото и след поемането им постепенно се добавя пресятото брашно, смесено с бакпулвера. Ако ползвате кухненски робот, продължавате разбиването с него, а ако сте ползвали миксер в предния етап, добавяте брашното и бъркате с шпатула.




Една трета от сместа се отделя в друг съд и се оцветява с какаото, разтворено в малко гореща вода до образуването на каша. Формата за кекс се намаслява и поръсва с брашно. Тестото се изсипва, като се прошарва с какаовата смес. Кексът се пече в загрята на 200* фурна около 35-40 минути. Готовността се пробва с дървена клечица или шишче. 





6 коментара:

  1. И това кексче няма да подмина, Вили!
    Но миенето с препарат ми се струва дори по-вредно от самите третирани кори...аз мия само с вода и понякога попарвам с вряла вода за 2-3 минути.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом е с препарат за съдове, няма страшно, Веси. Нали всеки ден си мием чашките, чинийките и лъжичките с него, а после се храним с тях. Хубаво изтърквам портокала и много добре изплаквам и избърсвам. Така процедирам и с лимоните, които ползвам най-редовно.
      Колкото до кексчето, струва си да се опита!

      Изтриване
  2. И този кекс правих миналият месец, но забравих да изкажа благодарности за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обичам предизвикателните рецепти и тази беше една от тях. Интересно е да опиташ нещо по-различно от стандартните сладкиши. Радвам се, че и на теб е допаднал, Ники!

      Изтриване
  3. Благодаря за рецептата, получи се много ароматен и вкусен! Забърках всичко в робота - лесно и бързо. Само не стана толкова набухнал като на вашите снимки, може би фурната ми пече различно. Със сигурност ще го приготвям пак, минава към любими рецепти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви е харесало кексчето, Мариета! Аз благодаря за споделеното мнение. Да ви е сладко!

      Изтриване