Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

19.01.2017 г.

Татарска милина






Източник на моята трета рецепта, с която участвах в януарския брой на електронното кулинарно списание "SO into FOOD" е една стара кулинарна книга, издание от 1978 година - "Българска национална кухня". Използвам отново възможността да благодаря на екипа за любезната покана. Ето и връзка към броя на списанието.
Рецептата е интересна, различна и много вкусна, но с едно изрично уточнение - трябва да се замеси меко, а не твърдо тесто, тъй като няма набухвател, както и да се внимава при печенето - в никакъв случай не трябва да се препича, защото има опасност да се получи твърдичко печиво. Ако се спазят тези правила, хапването на тази стара българска рецепта е истинско удоволствие.






Продукти:

  • 300 г кайма
  • 1 стрък праз
  • 5 сушени червени чушки
  • 1 люта чушка
  • 1 ч.л. млян кимион
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 50 г свинска мас
  • сол и черен пипер на вкус  
За тестото:
  • 2 яйца
  • 100 мл хладка вода
  • 1 ч.л. сол 
  • 300 г брашно





Приготвяне:

Чушките се почистват от семената и се накисват за 20 минути в гореща вода, след което се наситняват. Празът се нарязва ситно. Прибавят се към каймата заедно с подправките и всичко се омесва добре. Оставя се да престои 1 час.
През това време се замесва тестото. Яйцата се разбъркват, смесват се с водата и солта, след което се добавя пресято брашно до получаване на меко и еластично тесто (дозата брашно в рецептата е ориентировъчна). Завива се в найлонов плик и се оставя да почине 30 минути.
Отпочиналото тесто се разточва на правоъгълник 36/36 см. Режат се квадрати 6/6 см и се покриват с прозрачно фолио, за да не засъхват по време на оформянето. Във всеки квадрат се слага по малко от плънката и се прегъва на две, като срещуположните страни се прищипват.  Полученият правоъгълник се прегъва още веднъж на две и отново се прищипват краищата. Ако все пак се случи тестото да поизсъхне, краищата се мажат с вода, за да могат да залепнат по-добре. Готовите напълнени квадратчета се редят в намазана със свинска мас тава плътно едно до друго с ръбчето нагоре. Мажат се с гореща свинска мас, напръскват се с вода и се покриват с фолио. Пекат се в загрята на 200* фурна около 40-45 минути, като много се внимава да не се препекат. По време на печенето се мажат още веднъж с мас и се напръскват с още вода. Това се прави, за да омекнат. Щом са готови, се изваждат от фурната, пак се мажат със стопена мас и пак се пръскат, този път с подсолена вода. Покриват се с кърпа и се оставят да се задушат.





Няма коментари:

Публикуване на коментар