Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

16.07.2016 г.

Банички Сърбиянка





Ако все още не сте опитали ръчно теглените кори "Сърбиянка", това означава, че много сте пропуснали. Уникално фини са, което е видно с просто око.  Щом ги докоснеш, усещането е като допир до коприна. А когато се изпекат, са нежно хрупкави и безумно вкусни. За последното обаче много голям принос има и рецептата. Аз реших да се възползвам от оригиналната, отпечатана върху опаковката на корите, но с малки корекции от моя страна. Прецених, че трябва да намаля количеството на мазнината и сиренето, което направих и изобщо не съжалих. Предлагам ви моя вариант, с коригираните пропорции:




Продукти:
  • 400 г ръчно теглени кори "Сърбиянка"
  • 100 мл олио
  • 100 г масло
  • 300 г сирене
  • 1 ч.ч. (с вместимост 250 мл) кисело мляко
  • 4 яйца
  • 1/3 ч.л. сода бикарбонат
Приготвяне:

Олиото се загрява, прибавя се маслото и се разбърква до стопяването му. В отделен съд млякото се смесва със содата, прибавят се яйцата и натрошеното сирене и всичко се разбърква. Всяка кора се намазва с поохладената мазнина, като това става най-добре с потопена в мазнината длан. В редичка в единия край на кората се слага от плънката и се навива на руло. Така се процедира с всички кори, като целта е да се употреби цялата плънка (не се оставя за отгоре, а дори и да остане, не се слага в никакъв случай), а от мазнината трябва да има и за финално намазване. Рулцата се редят едно до друго в голямата тава от фурната, постлана с хартия за печене. Отгоре се намазват с останалата мазнина и се пекат в загрята фурна на 200* около 30 минути.




Може преди печенето да се нарежат с ножица (не с нож, за да не се сплескат) на по-малки банички, а може и след изпичането, както направих аз. 
Докато се пекат, в кухнята ухае невероятно! Божествено крехки, вкусни и ароматни са! 
Добър апетит!