Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

30.05.2016 г.

Чийзкейк с ягоди, череши и стафиди






В сезона на ароматните ягоди и череши няма как да подмина този превъзходен десерт с вкус на пролет. Всяка хапка от него доставя невероятно удоволствие и завладява сетивата. Приготвянето му е лесно, не коства много време и усилия, а резултатът е повече от възхитителен!






 Продукти:

  • 200 г ронливи бисквити с какао
  • 80 г масло
  • 250 г сирене Крема
  • 400 г заквасена сметана
  • 4 с.л. пудра захар
  • 2 ванилии
  • 10 г желатин
  • 60 г стафиди, накиснати в малко ром
  • 200 г ягоди
  • 7-8 череши
  • 3 с.л. кристална захар






Приготвяне:

Бисквитите се поставят в блендер и се смилат. Прехвърлят се в купа и се смесват с разтопеното масло. Изсипват се в неголяма форма с подвижно дъно и се притискат добре, след което се оставят на студено. 






Крема сиренето, сметаната, ванилията и пудрата захар се разбъркват с миксер. Желатинът се накисва със 70-80 мл вода до набъбване. Разтопява се в микровълновата фурна за няколко секунди, много внимателно, за да не се допусне да заври. Прибавя се към крема и всичко се разбърква отново. Накрая се добавят и предварително накиснатите в малко ром и отцедени стафиди. 






Готовият крем се изсипва върху бисквитите и съдът престоява в хладилника поне 3 часа.






През това време се приготвя заливката. Ягодите и почистените от костилки череши се нарязват и се поставят на котлона заедно със захарта. Бъркат се непрекъснато до сгъстяване. 






Когато чийзкейкът е стегнал достатъчно, се откопчават стените, поставя се в поднос и се залива с напълно охладения плодов сос.
Насладете се на нежния му, изкушаващ вкус!
Да ви е сладко!





28.05.2016 г.

Баклавички - пурички с ароматна плънка






Изпробвала съм доста различни рецепти за баклава, но тази определено ми е фаворит. Дозата е точно толкова, че баклавичките да могат да се съберат в голямата тава от фурната и да се изпекат наведнъж. Сиропът е достатъчен, ако те се прехвърлят в по-малка тава, в която да се наредят плътно една до друга. Аз не обичам да пресищам сиропа със захар, т.е. никога не го правя 1:1 захар и вода, затова лично за мен пропорциите за него в тази рецепта са перфектни. Но ако вие предпочитате да е по-сладък, може да увеличите захарта. Плънката е малко по-нестандартна, много ароматна и вкусна. Чудесни сочни баклавички-пурички се получават, опитайте ги!






Продукти:
  • 8 броя фини точени кори за баница
  • олио за намазване на корите
  • 25 г стопено масло
За плънката:
  • 1 ч.ч. счукани орехови ядки (с вместимост 250 мл)
  • 3 с.л. царевичен грис
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. канела 
  • 1 ванилия
  • около 2/3 ч.ч. прясно мляко
За сиропа:
  • 1.5 ч.ч. захар
  • 2.5 ч.ч. вода
  • 1 ч.л. настъргана лимонова кора





Приготвяне:

Всички сухи съставки за плънката се смесват в купа. Постепенно се прибавя от прясното мляко до получаване на гъста смес, която да може да се нанася върху корите, без да се разтича. Може да е необходимо повече, или по-малко от указаното количество мляко.
Използвах 8 броя Фини точени кори "Златната царица". Всяка кора се сгъва на две откъм широката страна. Намазва се с олио с помощта на четка. В единия край по дългата страна в редичка се поставя от плънката и се навива на руло, което се реже на четири по-малки рулца (най-лесно с домакинска ножица). Така оформените пурички се нареждат в тавата от фурната, постлана с хартия за печене. Отгоре се намазват с разтопеното масло. Пекат се на 200* до приятен розов загар около 20 минути, след което се оставят да изстинат напълно.






Водата и захарта за сиропа се кипват. Нужно е да поврат на котлона около 5 минути. Съдът се отстранява от огъня, прибавя се лимоновата кора и се оставя леко да поизстине. Сиропът трябва да е топъл, но не горещ. Изстиналите баклавички се прехвърлят в подходящ съд, в който могат да се наредят плътно една до друга и се поливат със сиропа. Добре е да отлежат поне няколко часа, а най-добре една нощ, преди да се поднесат.





17.05.2016 г.

Магически сладкиш с плодове






Колкото и странно да звучи, в приготвянето на някои сладкиши наистина се случват невероятни неща. Както при прословутия арабски десерт Кодрит Кадир, и тук сякаш става някаква магия, докато сладкишът е във фурната. Необяснимо как, въпреки че всички продукти са смесени заедно, той се разделя на два пласта по време на печенето и резултатът е много интригуващ и ефектен! Пухкав блат, изплувал на повърхността, покриващ нежен крем, в съчетание с ароматни, сочни плодове. Че е много вкусен, спор няма, опитайте!






Продукти:

  • 3 яйца
  • 80 г масло
  • 2/3 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 2/3 ч.ч. брашно
  • 2/3 ч.ч. прясно мляко
  • 2 ванилии
  • 1 шепа пресни плодове 






Приготвяне:

Белтъците се разбиват с половината захар на твърд сняг. Жълтъците също се разбиват с останалата захар до побеляване. Към тях последователно се прибавят стопеното масло, пресятото брашно, прясното мляко и ванилиите. Накрая внимателно и с леко разбъркване се добавят белтъците, както и подсушените плодове.






Получената смес се изсипва в продълговата форма за кекс, покрита по дъното и стените с хартия за печене. Поставя се в загрята на 180 * фурна. Пече се около 35 минути, след което още 5 минути на изключена фурна и полуотворена врата. Охлажда се напълно, преди да се сервира.