Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

10.11.2015 г.

Маймунски кокосов кекс






Защо "маймунски" ли? Защото визуално доста се доближава до така популярния американски "Маймунски хляб", който мнозина от вас или вече са правили, или поне са чували за него. Аз имам и други интерпретации на тази презокеанска рецепта, които съм публикувала в блога. Едната е "Пица Маймунски хляб",  другата "Козунак Маймунски хляб" и всички у дома много ги харесваме. Сега реших да се възползвам от идеята и да направя кекс, който да оформя по подобен начин, като вложа любими продукти. Мисля, че замисълът ми бе осъществен доста сполучливо. Ако и на вас ви допада, опитайте го!






Продукти:

За кокосовата смес:

  • 250 г извара (добре е да е по-суха)
  • 1 яйце
  • 4 с.л. пудра захар
  • 1 ванилия
  • 2 пакетчета кокосови стърготини (40 г)
  • 3 с.л. брашно
За кексовото тесто:
  • 1.5 ч.ч. брашно (вместимост 250 мл)
  • 1 и 1/4  ч.ч. захар
  • 3 с.л. какао
  • 1 ч.л. бакпулвер 
  • 1 ч.л. сода (равна)
  • 1 ванилия
  • 2 яйца
  • 170 мл гъст айрян
  • 100 мл олио







Приготвяне:

За кокосовата смес всички продукти се изсипват в купа и се разбъркват. С набрашнени ръце се оформят 6 топки и се изтупват от излишното брашно. Формата за кекс (моята е с диаметър 21 см в широката част) се намаслява и набрашнява. Топките се поставят на дъното.






За кексовото тесто сухите съставки се смесват. Прибавят се яйцата, айряна и олиото, след което всичко се разбърква добре с лъжица. Изсипва се внимателно върху кокосовите топчета и формата се поставя в загрята на 200* фурна. Пече се до суха клечка. При мен отне около 55 минути.






Изпеченият кекс се оставя да изстине във формата, след което внимателно се обръща в поднос. Напълно изстинал, се съхранява с капак. По желание при сервиране се поръсва с пудра захар. А ако искате истински да му се насладите, изчакайте го да престои поне един ден, колкото и да е невъзможно понякога това. Старата истина, че кексът е по-хубав на следващия ден, а на по-следващия - два пъти, важи с пълна сила, повярвайте!
Да ви е сладко!