Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

28.05.2015 г.

Кекс "Морски вълни"





Предлагам ви този красив и ефектен кекс с морско звучене, който да ви напомни за предстоящото лято и да ви накара да помечтаете за пясъчните плажове.
Подсладете се и си пожелайте една вълнуваща морска ваканция!

Сигурно много от вас са виждали, опитвали или правили вече подобен кекс. Рецептата не е много по-различна от повечето, които можете да срещнете в интернет пространството за трицветен кекс. Аз неведнъж съм го правила, защото обичам кексове, чиято консистенция е по-плътна, а не пухкава и въздушна. 
Този път реших да внеса и нова нотка в аромата. Освен ванилия и какао, използвах и течна есенция "Кайсия" на Givaudan. Получи се много свежа и балансирана комбинация. 




Продукти:
  • 3 големи яйца
  • 1 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно + 1 с.л. допълнително
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 1/3 ч.ч. топла вода
  • 1 ванилия
  • 1 с.л. какао
  • 20 капки течна есенция "Кайсия"
  • пудра захар за поръсване




Приготвяне:

Белтъците се разбиват до пяна. Постепенно се прибавя 1/2 чаша захар и се бие с миксера до сгъстяване. На части се добавя 1/2 чаша пресято брашно и 1 ванилия, като се бърка внимателно с шпатула, за да не спадне тестото.




В отделен съд жълтъците се разбиват с 1/2 чаша захар до побеляване. Прибавя се първо олиото, после водата и есенцията, а накрая останалата 1 чаша брашно, смесено с бакпулвера. Полученото кексово тесто се дели на две. Към едната половина се добавя какаото, а към другата 1 супена лъжица брашно.




Форма за кекс се намазва с олио и се поръсва равномерно с брашно през цедка. Изсипва се първо жълтата смес. Върху нея отново с цедка обилно се поръсва какао. Излива се бялата смес, а най-отгоре какаовата. Кексът се пече на 200* около 25-30 минути.
По желание може да се поръси с пудра захар след като изстине добре.





26.05.2015 г.

Баница със зеленийки





Мисля, че темата за зеленийките все още е актуална, въпреки, че пролетта вече отстъпва място на жарещото лято. Аз предвидливо съм се запасила с достатъчно количество зелени дарове от природата, които съм замразила в камерата, за да им се наслаждаваме при всеки удобен случай.
Когато правя тази баница, използвам всякакъв вид зеленийки. Смесвам ги, за да е по-богат вкусът, а и за да е по-разнообразен витаминозният състав на печивото. Вие може да използвате каквото имате под ръка, дори да е само един вид от предложените от мен, а също така може да комбинирате каквито зеленийки предпочитате.
Ето как я правя аз:




Продукти:
  • 400 г кори за баница
  • 30 г масло
  • 150 мл газирана вода
За плънка 1:
  • 300 г лапад, коприва, спанак
  • 3-4 с.л. олио
  • сол
  • пресен джоджен
За плънка 2:
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко (с вместимост 250 мл)
  • 1 к.л. сода
  • щипка сол
  • 200 г сирене
  • 5-6 с.л. олио




Приготвяне:

Копривата се попарва с кипяща вода и се оставя 5 минути да постои в нея. Отцежда се, изстива и се нарязва. Спанакът и лападът се почистват от дръжките, лападът и от дебелите жилки, измиват се и също се нарязват. Запържват се в мазнината, посоляват се и се подправят с пресен джоджен. 
Продуктите за плънка 2 се смесват в отделен съд.
Разстила се една кора, поръсва се с част от зелената плънка и се покрива с втора кора, която се намазва с част от втората плънка. Двете кори заедно се навиват на руло. Така се процедира и с останалите кори. Всички те се навиват като охлюв в намазнена тава. В съда, в който е била плънката със сирене (добре е да останат 1-2 лъжици от нея) се изсипва газираната вода и с получената рядка смес се полива баницата навсякъде равномерно.




Хубаво е така полятата баница да постои 15-20 минути, за да се навлажни добре. Отгоре се редят малки кубчета масло. Пече се на 200* за около 25-30 минути. След като се извади от фурната, се покрива с кърпа за десетина минути да омекне, след което е готова за сервиране на масата. 
Да ви е вкусно! 



24.05.2015 г.

Черешов пай





Ето, че вече и първите череши се появиха на пазара. Не се стърпях да направя с тях един сладкиш, за който съм използвала какви ли не плодове. Понякога пресни, а през зимата и плодове от компот. Това е рецептата, с която в младежките си години за пръв път се престраших да направя сладкиш и по тази причина тя има и сантиментална стойност за мен.
Паят е много  лесен, а плодовете му придават специфичния аромат и вкус. Може да се използват всякакви меки плодове - малини, ягоди, праскови, кайсии, сини сливи, а от компотните най-сполучлив е с плодовете на кайсия, отцедени и подсушени. 
Сега обаче ви го предлагам с пресни и сочни череши. Да ви е сладко!




Продукти:
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 ванилии
  • 2 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер  
За гарниране:
  • череши без костилките
  • пудра захар за поръсване




Приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с телена бъркалка колкото да се обединят добре, без да се постига пухкавост. Всички останали продукти се прибавят последователно по реда на записване, като брашното предварително се пресява и смесва с бакпулвера. След всяко добавяне отново се разбърква с бъркалката. Полученото тесто се излива в неголяма тавичка, постлана с хартия за печене, или намазнена и поръсена с брашно. Отгоре се редят почистените от костилките череши, без да се притискат. При печенето те леко потъват в сместа.




Тавата се поставя в загрята фурна на 200* и се пече до готовност около 25-30 минути. Паят се изважда, освобождава се от хартията и след пълно охлаждане се поръсва с пудра захар.



20.05.2015 г.

Рисуван ягодов кейк





Ягодата несъмнено е най-ароматният и най-примамлив както на вид, така и на вкус плод. С появата си на пазара провокира желанието ми да сътворя нещо сладко, в което да се усеща нежния ягодов дъх. Кейкът, който ви предлагам, е много лесен за изпълнение. Единствено заигравката с рисуването отнема малко повече време, но пък си заслужава отделеното внимание.  




Продукти:

За тестото за рисуване:
  • 2/3  белтък
  • 1 ч.л. брашно (пълна)
  • 1 ч.л. захар (пълна)
  • 1 ч.л. какао
  • 3 ч.л. леко разтопено масло
За кейковото тесто:
  • 1 яйце
  • 1 жълтък
  • 150 мл прясно мляко
  • 50 мл олио
  • 25 капки ягодова есенция 
  • 1 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 пълна ч.л. бакпулвер




Приготвяне:

Първо се приготвя тестото за рисунката. Продуктите се смесват до хомогенна гладка смес и се поставят в пош или в найлоново пликче, чийто връх се реже с ножичка. Слага се в хладилника, за да е по-лесно за работа. Подготвя се хартията, върху която ще се рисува. Изрязва се по размерите на формата за кекс, като трябва да обхваща дъното и стените ѝ. С молив се оформят фигурите. Обръща се, поставя се върху бял лист хартия, за да е по-видима рисунката и с охладеното тесто се очертават контурите на изображението. Хартията се слага в камерата, докато се приготви тестото за кейка.




В купа се смесват течните съставки за тестото и се бъркат с телена бъркалка. Отделно се смесват сухите и се изсипват при течните. Отново всичко се разбърква до гладка смес. 




Хартията с рисунката се постила във формата за кекс и тестото се излива върху нея. Поставя се в загрята на 190* фурна и се пече около 40-45 минути. Готовността се проверява с клечка за зъби, която трябва да излиза суха от кейка.




Готовият кейк се изважда от фурната и се оставя леко да поизстине. Така по-лесно се отлепя хартията, без да се деформират фигурките по нея.
Гарнирайте го с пресни, свежи и ароматни ягоди и го хапвайте с удоволствие!
Да ви е сладко!



17.05.2015 г.

Сироп от мента





Отдавна ми се искаше да намеря разнообразни и нестандартни начини, по които да употребя ментата, която отглеждам в двора си. Когато надникнах в Гугъл, се натъкнах на доста рецепти за сироп, разликата между които беше основно в съотношението течност - захар. Правила съм сироп от бъз, много освежаващ и ароматен, но не ми е минавало през ум, че само със замяната на бъзовия цвят с мента може да се получи също толкова свежа и ободряваща напитка.
Сиропът е прекрасен, уверявам ви! Разреден с газирана вода, бучка лед и гарниран с резенче лимон, чашка от този еликсир би бил балсам за небцето и душата в горещите летни дни!
Насладете му се!




Продукти:
  • около 100 г мента (колкото повече, толкова по-добре)
  • 1 л вода
  • 1 кг захар
  • 2 ч.л. лимонтозу
  • зелена хранителна боя (по желание)



Приготвяне:

Използват се стръковете, заедно с листата на ментата. Измиват се и се режат много едро. Един стрък, дълъг 20-30 см се реже на 3-4 части. Слагат се в тенджерка и се заливат с 1 л студена вода. Похлупват се и се оставят в хладилника поне едно денонощие. Аз ги оставих за 36 часа. Прецеждат се през цедка.




Полученият сок е много ароматен, но на цвят е жълтеникав. Към него се прибавят 1 кг захар и 2 ч.л. лимонтозу. Бърка се до разтварянето им. За да се оцвети в зелено, да подсказва аромата и да бъде по-примамлив за очите, се използва зелена хранителна боя. Ако не желаете, пропуснете я. Готовият сироп се разлива в стъклени бутилки и се съхранява в хладилник. Поднася се разреден с газирана или обикновена минерална вода, кубчета лед и резенче лимон за свежест. 
Чудесен е, опитайте го!



6.05.2015 г.

Руло със сладко от череши





На днешния празничен ден десертът ни е семпъл, но пък много вкусен. Рулото е един от най - лесните варианти да се заформи нещо сладичко, което не изисква много време, усилия и набавяне на безброй продукти. За забързани домакини, за изненадващи гости и за случаи, в които просто бързо трябва да се справиш с десерта, рулото е идеалното решение.
Разполагах с яйца от домашно отглеждани кокошки  (не ми се случва често и затова го оценявам) и с домашно сладко от череши. Получи се много вкусно, пухкаво и ароматно рулце. Ето  и рецептата:




Продукти:
  • 4 яйца
  • 3/4 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 2 пакетчета ванилия
  • 3 с.л. вода
  • 3 с.л. олио
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 300 г сладко от череши




Приготвяне:

Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта до сгъстяване. Прибавят се водата, олиото и ванилията и отново с миксер на слаби обороти всичко се смесва за кратко. Постепенно и на части се сипва от брашното, смесено с бакпулвера. Бърка се с шпатула, с бавни и въртеливи движения, за да не спадне тестото.




Готовата смес се изсипва в голямата тава от фурната, застлана с хартия за печене. Изравнява се с шпатула и се слага в загрята на 200* фурна. Пече се около 15 минути, като се внимава да не се допусне препичане. Ако това се случи, има опасност платката да се напука при завиването. 




Изпеченият блат се изважда от фурната, оставя се 5 минути да постои и се обръща върху пергаментова хартия. Навива се на руло заедно с нея и така се оставя да изстине. Следва развиване, намазване със сладкото и отново завиване на руло. За финал се поръсва с пудра захар с помощта на цедка.
Добър апетит!