Днес се навършва точно една година от деня, в който написах първата си публикация в блога. Започнах създаването му с голямо желание и много ентусиазъм. Не вярвах обаче, че вълнението и удоволствието да го правя ще бъде така постоянно във времето. Днес уверено мога да кажа, че приготвянето на ястия, заснемането и писането за мен са толкова приятно занимание, колкото и в самото начало. Благодаря на всички вас, които споделяхте мнения, окуражавахте ме и ми давахте стимул да продължавам да поддържам блога. Благодаря на всички вас, които надниквахте тук и опитвахте от моите рецепти!
Пожелавам си още много хъс, енергия, както и време и възможност да не спирам да го правя. Пожелавам го и на вас, мои съблогъри, с които вече си общуваме като приятели! Благодаря ви за милите споделяния, както и за това, че и вие ме радвате с вашите невероятни вкусотийки!
И така, днес имам повод и ви черпя с една много оригинална тортичка. Идеята не е моя, сладкишът "на дупки" е доста разпространен в интернет пространството. Само че аз реших да го оформя като кръгла торта. Добавих му един неустоим портокалов аромат и го украсих по начин, който отдавна исках да изпробвам.
Надявам се да ви хареса и да ви предизвикам да запретнете ръкави.
Продукти:
За блата:
- 3 яйца
- 1 ч.ч. захар (вместимост 250 мл)
- 80 мл прясно мляко
- 80 мл олио
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно
- 3 с.л. какао
- 1 бакпулвер
- 1 ванилия
- 2 пакетчета пудинг за варене по 37 г (сметана или ванилия)
- захар според упътването
- 1 л прясно мляко
- 1 пакетче "Натурален аромат на портокалова кора" на Dr. Oetker
- 1 пакетче крем без варене "Ванилия" Dr. Oetker
- 400 мл прясно мляко
Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Прибавят се млякото и олиото, а след това пресятото брашно, смесено с пресятото какао, бакпулвера и ванилията. Сместа се хомогенизира с миксер на слаби обороти. Пече се във форма за торта, постлана с хартия за печене (моята е с диаметър 24 см) на 200*, като готовността се проверява с дървена клечица, която да излиза суха от блата. Щом той изстине, се поставя в табла и се надупчва или с уред за почистване на ябълки, или с подходящо флаконче.
Кремът се приготвя според упътването, като аз допълнително прибавих овкусител с аромат на портокал.
Рингът се закопчава около блата. С още топлия крем се пълнят първо отворите (аз използвах шприц за по-голяма прецизност), а после се нанася отгоре и се заравнява. Върху него се разпределят натрошените остатъци от изрязването на отворите и леко се притискат. Тортата се оставя на студено поне няколко часа.
Кремът за украса се приготвя също според упътването. Количеството му е достатъчно да се шприцова по цялата повърхност на тортата. Вместо този крем може да се използва разбита сладкарска сметана.
Непременно оставете тортата да престои поне едно денонощие преди да я опитате, за да стане сочна и да ѝ се насладите истински!
Да ви е сладко!