Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

24.09.2014 г.

Шоколадов сладкиш с майонеза и сладко от сини сливи





Обожавам сладкиши, които след изпичането остават влажни и сочни. Сладкишът с майонеза е точно такъв. Използвам тази доста популярна рецепта като основа на различни десерти, но по този начин, комбиниран със сладко, не бях пробвала досега. Идеята да го направя така заимствах от Аура. Оформих като торта, поставих сладкото между двата блата и се получи божествено вкусен сладкиш, сочен и много ароматен. 




Продукти:
  • 200 г майонеза (използвах домашно приготвена)
  • 1 ч.ч. вода (вместимост 250 мл)
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. захар
  • 3 с.л. тъмно какао (пълни)
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 2 ванилии
  • 400 г сладко от сини сливи (използвах домашно)




Приготвяне:

Брашното и какаото се пресяват. В купа се смесват всички сухи съставки. Прибавят се майонезата и водата и сместа се разбърква с лъжица до получаване на гладка маса. Изсипва се в тава с диаметър 24 см с хартия за печене на дъното и се пече 25 минути на 200*. Не трябва да се препича, за да не стане сух блатът. 




След като изстине, се реже на две и се сглобява, като между блатовете се намазва сладкото. Добре е да престои една нощ. При поднасяне се поръсва с пудра захар.



23.09.2014 г.

Пита с масло





Продукти:
  • 20 г прясна мая
  • 300 г кисело мляко
  • 100 мл. вода
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. мед
  • 1 ч.л. сол
  • около 600 г брашно
  • 100 г меко масло 
  • 1 яйце за намазване
  • семена за поръсване - мак, сусам, лен, слънчоглед




Приготвяне:

Маята се поръсва със захарта, полива се с хладката вода и всичко се разбърква до разтварянето ѝ. Прибавят се млякото, медът и постепенно се слага от брашното, смесено със солта. Меси се средно меко тесто, което се покрива с кърпа и се оставя 30 минути да отпочине. Дели се на 3 равни части, които се разточват на кръгли кори с големината на тавата, в която ще се пече питата. Редят се една върху друга в намазнената тава, като всяка се маже с по 1/3 от мекото масло. С остър нож се правят срезове едновременно през трите кори така, както се реже торта, но не се започва точно от центъра, а на 1 - 2 см от него. Казано по-образно - очертава се кръгче с диаметър 3 см в центъра и започвайки от него, тестото се реже като торта. Всяко триъгълниче се усуква, като в средата всички те остават свързани. Така оформената пита отново се покрива и оставя да втаса, след което се намазва с разбито яйце и се поръсва със семена. Пече се в загрята на 200* фурна до златиста коричка. След изваждане от фурната се оставя покрита с кърпа за 10-15 минути.    



17.09.2014 г.

Бисквитена торта "Нуга" с шоколадов маслен крем





Продукти:
  • 1 малък пакет бисквити Закуска (бели)
  • 1 малък пакет бисквити Закуска (с какао)
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 г орехи
  • 1 пакетче халва Нуга
За крема:
  • 125 г масло
  • 2 с.л. пудра захар
  • 130 мл сладкарска сметана
  • 100 г шоколад
  • 150 г течен шоколад
  • 1-2 с.л. бренди или уиски
  • 1 ванилия




Приготвяне:

Маслото се разбива с пудрата захар до пухкав крем. Сметаната се загрява и към нея се прибавя начупеният шоколад. Аз използвах млечен, но той може да бъде и черен, като в този случай е добре пудрата захар да се увеличи с още една лъжица. Добавят се течният шоколад и ароматите.




Сметановата смес се прибавя към разбитото масло лъжица по лъжица, като се разбърква до хомогенност, но не с миксер, за да не се втвърди сметаната. 




Бисквитите се топят в хладкото прясно мляко и се редят в подходяща табла. На мен ми бяха нужни 16 бели и 16 какаови бисквити - по 8 на един ред. След всеки ред се маже крем и се поръсва със счукани орехови ядки.




Готовата торта изцяло се измазва с крем, а отгоре се редят малки кубчета от халвата Нуга, поръсва се с орехи и се шприцова с течен шоколад.  
Препоръчвам ви да консумирате тортата на стайна температура, за да ѝ се насладите истински. Или я извадете от хладилника известно време преди да я поднесете, или пъхнете порцийките в МВ много внимателно за не повече от 5 - 6 секунди, за да се отпусне масленият крем.





16.09.2014 г.

Бухтички





Какво по-прекрасно от това, сутрин да усетиш аромата на домашно приготвена закуска, да си налееш чаша мляко с какао и да се отдадеш на едно истинско вкусно удоволствие...
За жалост, обикновено това може да се случи само в почивните дни, но пък така усещането е още по-приятно и насладата е още по-голяма! 
Този път ви предлагам за закуска бухтички - традиционни, лесни, пухкави и много бързи за приготвяне. Прекрасни са и не изискват много продукти. 
Ето и рецептата:




Продукти
  • 1 ч.ч. кисело мляко (вместимост 250 мл)
  • 1 ч.л. сода
  • 1 яйце
  • щипка сол
  • щипка захар
  • 500 г брашно (дозата е приблизителна)




Приготвяне:

Киселото мляко се смесва със содата и се разбърква до шупване. Прибавят се яйцето, солта и захарта, след което постепенно се добавя брашно и се меси до получаването на средно меко тесто. Разточва се върху набрашнен плот до дебелина от 5-6 мм и с формичка или тънкостенна чаша се изрязват кръгчета. Излишното тесто от изрезките се премесва и също се разточва. Реже се с нож на фигурки по желание, за да не остава излишък от него.




 Другият вариант е да се изпържат изрезките във вида, в който са се получили първоначално, така, както правеше моята баба, а ние като деца много се забавлявахме с тях, защото се получаваха интересни причудливи форми.




Бухтичките можете да комбинирате с каквото пожелаете - сирене, сладко, мед, течен шоколад... И непременно с чаша топло мляко с какао като мен! 
Ее, шегувам се, прекрасно се съчетават и с айрян, кафе, чай, а защо не и с чаша домашно приготвена боза...  





14.09.2014 г.

Сладкиш със сини сливи, праскови и Крема сирене





Този сладкиш, вече доста разпространен в блоговото пространство, достойно заема място сред моите най-добри попадения. Превъзходна комбинация от свеж плодов вкус, аромат на канела и пухкав маслен блат. Наистина е уникален!




Продукти:
  • 125 г меко масло
  • 1 ч.ч. захар (вместимост 250 мл)
  • 3 яйца
  • 200 г брашно
  • 1 бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 1 ч.л. канела
  • 2 пакетчета Крема сирене по 125 г
  • 5 пълни с.л. пудра захар
  • 1 яйце
  • 1 ванилия
  • 1 голяма праскова
  • 7 - 8 едри сини сливи




Приготвяне:

Маслото и захарта се разбиват с миксер до пухкав крем. Прибавят се едно по едно яйцата, а след това пресятото брашно, заедно с бакпулвера. Ароматизира се с ванилията и канелата. В отделен съд, също с миксер, се разбиват Крема сиренето и пудрата захар. Прибавят се яйцето и ванилията и отново се разбива. Половината от маслената смес се изсипва в неголяма тавичка с хартия за печене на дъното и се заравнява. Аз използвах тава с диаметър 24 см. 




С лъжица се гребва от бялата смес и върху тестото се поставят топки на разстояние една от друга. Поръсва се с част от нарязаните плодове. Върху тях отново с лъжицата се редят топки, но този път първо от останалото маслено тесто, а след това от сместа с Крема сирене. Те се поставят небрежно, без да се заравняват. Най-отгоре се поръсват останалите парченца плодове. Така оформен, сладкишът се слага в загрята на 200* фурна и се пече около 45-50 минути. Когато изстине, се поръсва с пудра захар.



13.09.2014 г.

Задушени моркови със сметана





 Едно предложение за лека вечеря, едновременно с това засищаща и галеща окото с живописни цветове! Семпла, бърза за приготвяне, здравословна и много, много вкусна!




Продукти:
  • 4-5 моркова
  • 2-3 с.л. олио
  • 200 г заквасена сметана
  • пресен босилек
  • сол на вкус
  • черен пипер

Приготвяне:

Морковите се режат на кръгчета и се задушават в тиган с малко олио. Посоляват се, прибавя се сметаната и се разбърква. Добавя се малко гореща вода до получаването на желаната гъстота и се оставя да поври 1-2 минути. След свалянето от огъня се поръсва с наситнен пресен босилек и смлян черен пипер.



11.09.2014 г.

Мини банички





Ароматни, хрупкави и изключително бързи за приготвяне, тези банички са най-лесната и вкусна закуска. Аз ги направих с два вида плънка - само сирене и сирене със спанак, но тя може да бъде във всякакъв вариант, какъвто вие предпочитате.

Продукти:
  • 1 пакет кори за баница
  • 200 г сирене
  • 200 г предварително задушен или замразен спанак
  • 100 г масло
  • 1-2 с.л. олио 




Приготвяне:

За всяка баничка се взема по една кора. Половината ѝ повърхност се маже с част от разтопеното масло, смесено с олиото и се сгъва на две. Отново половината се намазва, поръсва се с натрошено сирене и отново се сгъва на две. Плънката се поставя еднократно. Процедурата само с намазването и сгъването се повтаря до получаване на желаната форма. След като по този начин се оползотворят половината кори, за плънка на останалите се използва смес от сирене и спанак. Разбира се, можете да импровизирате с каквото пожелаете. Готовите банички се редят в намазана с мазнина тавичка, или постлана с хартия за печене. Пъхат се в загрята на 200* фурна и се пекат до златист загар. Класическият вариант (и най-сполучлив) е да ги поднесете с чаша айрян.
Добър апетит! 

Царевичен хляб в домашна хлебопекарна





Този хляб е едновременно пухкав и плътен, колкото и странно да ви се струва това съчетание. Вкусът му е невероятен, а ако го опитате топъл, ще се насладите и на аромата му. 

Продукти:

За 500 г хляб:
  • 120 мл кисело мляко
  • 60 мл вода
  • 2 с.л. олио
  • 1 равна ч.л. сол
  • 1 равна ч.л. захар
  • 2 равни мерителни чаши (от 250 мл) бяло брашно
  • царевичен грис - количеството му да заема обем от 50 мл 
  • 1 ч.л. суха мая

Приготвяне:

Киселото мляко се смесва с водата и леко се затоплят. Бялото брашно се пресява и се смесва с царевичния грис. Продуктите се поставят в машината за хляб в последователността, в която са записани. Маята се поставя най-отгоре, като леко се заравя с лъжица. 
Включва се програма "основна", чиято продължителност е 3 часа. Когато се оформи топка, тя не трябва да лепне по стените. Ако е необходимо, се добавя още малко бяло брашно, но много внимателно, за да не се предозира. При мен това количество беше достатъчно, но понякога гъстотата на млякото, или видът брашно, което използвате, може да изискват малка промяна в дозировката.
Да ви е вкусно!

2.09.2014 г.

Бабините питки-соленки





Винаги, когато ми се наложи да приготвя бърза топла закуска, първо се сещам за тези бабини питчици. Те са много лесни, безумно вкусни, а освен това винаги стават сполучливи. Когато ги ядете, имате усещането, че са поръсени с кашкавал, въпреки, че той не присъства в рецептата. Препоръчвам ги с две ръце на всеки, който обича тестените закуски, а все още не е опитал тази рецепта.




Продукти:
  • 1 ч.ч. кисело мляко (вместимост 250 мл)
  • 1 ч.л. сода
  • 2/3 ч.ч. олио
  • щипка сол
  • 170 г. сирене
  • 3 ч.ч. брашно
  • ким за поръсване




Приготвяне:

Дозата е за около 10 броя питки.
Киселото мляко се смесва със содата и солта, прибавя се олиото, а след него и две чаши от брашното. Разбърква се добре, след което се добавя натрошеното сирене и накрая останалото брашно. Бърка се с лъжица, но не е необходимо да е продължително, а тестото не трябва да е твърдо. С намазнени ръце се оформят топки, които се редят на разстояние в тава с хартия за печене на дъното. Поръсват се с ким, който леко се притиска с пръсти, за да не изпадне при печенето. Фурната се загрява на 200* и питките се пекат в нея до готовност около 15-20 минути.