Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

31.08.2014 г.

Конфитюр от смокини и прясна мента





Подобна комбинация опитах за пръв път неотдавна, когато дъщеря ми донесе от Мелник бурканче с конфитюр от зелени смокини и мента. Цветът му беше наситено зелен, а вкусът - божествен и освежаващо ментов.
В дворчето си имам смокиня, отглеждам и мента, но досега не ми беше хрумвало да ги съчетая. Реших да направя конфитюра от зрели смокини, вместо зелени. Използвах добре познатия вече Гелфикс  Dr Oetker, с който процесът на варене е кратък, цветът се запазва, а вкусът на готовия продукт не се различава от останалите домашно приготвени сладка. Консистенцията също е перфектна. Аз не спазих точно упътването на опаковката, а въз основа на опита ми с него направих малки промени. Получи се великолепен на вкус и гъстота конфитюр със свеж ментов аромат.




Продукти:
  • 1 кг смокини
  • 600 г захар
  • 10 листа прясна мента
  • 150 мл вода
  • 1 пакетче Гелфикс Екстра 2:1 Dr Oetker
  • 1 равна ч.л. лимонтозу




Приготвяне:

Бързам да поясня, че Гелфикс Екстра 2:1, който аз използвах, е за по-сладки и зрели плодове, при които съотношението 2:1 между плод и захар е достатъчно. Съществува и Гелфикс Класик 1:1, който е за по-кисели плодове, които се нуждаят от повече захар. 




Смокините се измиват и поставят в кухненския робот, където се смилат. За тази цел може да се използва и машинка за мелене на месо. Прехвърлят се в подходяща тава и се налива водата. Ментата се нарязва ситно и също се добавя. Гелфиксът се разбърква с 3 лъжици захар и се поръсва върху смокините. Всичко се смесва добре и се поставя на котлона. Изчаква се да заври, като непрекъснато се бърка. След като поври около 2 минути, се прибавя останалата захар и отново се бърка. Когато повторно заври е необходимо да покъкри 5 минути. Тогава се прибавя лимонтозуто и след още 4 минути на котлона конфитюрът е готов. Веднага се насипва в сухи буркани, които се затварят и се обръщат с капачката надолу до изстиването им.



30.08.2014 г.

Млечен дип със слънчогледови семки





Думата "дип" буквално означава "потапям" и този вид овкусител обикновено се поднася към храна, която може да се топне в него. Подходящ е за препечени филийки от франзела, сухари, хрупкави зеленчуци - печени или сурови и каквото друго подходящо се сетите. Оригиналната рецепта за този дип видях ето тук, и на момента се залових да го приготвя, защото много ми допадна, а и всичко, което съм заимствала от Йоли, е било безпогрешно. Опитахме го в комбинация с препържена дребна рибка и хрупкави кръгчета патладжан, оваляни в галета и изпечени. Уверявам ви, превъзходно е! Моят вариант е с малка промяна, състояща се в увеличаване на количеството мазнина и овкусяване с лимонов сок вместо оцет. Опитайте! 




Продукти:
  • 1 ч.ч. суров белен слънчоглед
  • 2 скилидки чесън
  • 6-7 с.л. олио
  • 1/2 ч.ч. кисело мляко
  • 1 с.л. лимонов сок
  • сол на вкус




Приготвяне:

Слънчогледовите семки се накисват в студена вода за едно денонощие, като през това време водата се сменя няколко пъти. Измиват се, отцеждат се и се поставят в подходящ съд за пасиране. Добавят се чесънът, половината от олиото и 2 лъжици от киселото мляко. 




Всичко се пасира и след като се получи еднородна консистенция, постепенно се добавят останалите количества олио и мляко. Дипът се овкусява със сол и лимонов сок на вкус, а за финал се поръсва с предварително отделени за целта слънчогледови семки. 
Да ви е вкусно!



12.08.2014 г.

Постна яхния с тиквички и ориз





Това е една чудесна гозба, много подходяща за горещите летни дни и вечери, когато предпочитаме да хапнем нещо леко и ненатоварващо. Ако обаче имате навика да си замразявате тиквички за зимата, тази яхнийка е много добър вариант да ги оползотворявате, тъй като при размразяването те обикновено се оводняват доста и не са подходящи за пържене. Така на практика може да си я приготвяте през цялата година. Никак не е трудоемка, а освен това е засищаща и много вкусна.




Продукти:
  • 1 малка глава лук
  • 2 средно големи тиквички
  • 1 к.ч. ориз
  • 1 домат
  • 8-10 скилидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
  • чубрица
  • копър
  • магданоз




Приготвяне:

Лукът се нарязва и се запържва в тенджера с повечко мазнина. Всички знаем, че постните ястия не са вкусни, когато тя е малко. Щом лукът омекне, се прибавя измитият ориз и се пържи до прозрачност. Поръсва се с червения пипер и веднага, за да не загорчи, се добавя нарязаният на ситно домат. Минутка-две по-късно се пущат нарязаните тиквички и обелените цели скилидки чесън. Налива се гореща вода в съотношение 1:7 с ориза и се посолява на вкус. Подправя се с чубрица и ако копърът е сух, се добавя сега, ако е пресен, към края на готвенето. Гозбата ври до готовност, а след отстраняването от огъня се поръсва с пресен магданоз. 



10.08.2014 г.

Салата от печени чушки с чеснов сос





Нещо много нашенско, традиционно и много любимо. Едва ли има българин, който да не обича тази вкусотийка. Ние често си я правим у дома даже и през зимата със запаси от фризера, но лятото, с току-що изпечени уханни чушки, този специалитет е истинска фантазия! Ако пък на трапезата има и една домашно омесена питка, залъците на която да топиш в чесновото сосче, май освен сиренце, нищо друго не е нужно за една перфектна лятна вечеря...
За тази салата дори не са необходими пропорции, защото всичко се прави на вкус. Аз ще дам примерни дози, но не е нужно те да се спазват. Опитвайте и напасвайте според вашите предпочитания.




Продукти:
  • 10 печени чушки
  • 4-5 скилидки чесън
  • 150 мл оцет
  • 150 мл вода
  • 1 ч.л. сол 
  • 1 ч.л. мед (или захар)
  • 2 с.л. олио
  • магданоз




Приготвяне:

Чушките се изпичат и се завиват в найлонов плик. Оставят се да изстинат. Продуктите за соса, без олиото, се смесват и разбъркват. Опитва се на вкус и ако има нужда, се добавя някоя от съставките. Чушките  се обелват, а връхчетата им се цепват и течността, която изтича от тях се излива в сосчето, за да го овкуси допълнително. Леко се посоляват и се редят в подходящ съд. Поливат се първо със соса, а след това с олиото. Поръсват се с магданоз и се прибират в хладилника за 2-3 часа, за да се охладят и да поемат всички вкусове и аромати.  




Тази салата чудесно подхожда на бобена яхния, както и на всички други традиционни български гозби. Непременно опитайте да топнете залък хляб в соса, а най-добре домашна питка! 
Да ви е вкусно!