Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

27.07.2014 г.

Гювечета със сирене





Доста често ми се случва да приготвям гювечета, но обикновено в основата поставям сварени кубчета картофи, а с останалите продукти импровизирам. Тези гювечета са без картофки. Идеята за тях открих тук и не се поколебах да ги изпробвам, защото предусещах, че ще се получи голяма вкусотия. Е, не съм се излъгала. Наистина станаха превъзходни, въпреки, че аз направих някои малки промени.
Ако и вие сте любители на гювечетата, непременно ги опитайте!




Продукти за 1 гювече:
  • 1 яйце
  • 50 г сирене
  • 50 г извара
  • 50 г топено сирене от кутийка с вкус на синьо сирене
  • 50 г кашкавал
  • 1 с.л. гъби от консерва
  • 2 с.л. нарязан колбас по ваш вкус
  • 3-4 маслини
  • 1 неголям домат
  • магданоз
  • олио




Приготвяне:

Яйцата се запържват в тиган с малко мазнина, като се бъркат, но трябва да останат рохки. Всички останали продукти се нарязват дребно, с изключение на маслините. Смесват се с яйцата, без доматите и маслините. Разбъркват се внимателно. Доматените кубчета се посоляват. Гювечетата се намазняват и сместа се разпределя в тях, като се редува с доматите, а най-отгоре се бодват маслинките. В съда, в който е била сместа, се сипва малко гореща вода, разбърква се и във всяко гювече се полива по 2-3 лъжици, за да се получи сосче при печенето. 




Така приготвените гювечета се поставят в студена фурна, която се включва на последна степен. Щом сместа заври, градусите се намаляват на 200 и се пекат до готовност. Обикновено общото време, което им е необходимо за престой във фурната е около 25-30 минути. Поръсват се с пресен магданоз и се сервират обезателно с люто чушле.
Да ви е вкусно!



Боб яхния в тенджера под налягане





Всеки път, когато готвя боб, обичам да променям по нещичко от основната ми рецепта, за да намеря най-добрата комбинация и да напасна най-доброто съотношение на продуктите. Харесва ми да експериментирам и да търся все по-добро решение. Тази рецепта е една от най-сполучливите досега и затова я предлагам и на вас. Аз не се колебая да използвам тенджерата под налягане и твърдя, че се получават страхотни гозби с нея. Бързо е, лесно е, и е много вкусно.
Тези дни се снабдих с домашен боб от най-нова реколта и... повярвайте ми, няма нищо общо с вносния, пакетиран под името Добруджански, Смилянски, или пък Традиционен български... Така че, ако искате да се насладите на истински вкусен боб, потърсете си домашно производство.
Рецептата ми е семпла  и ако сте заета домакиня, мисля, че ще ви допадне бързината на приготвянето ѝ. 




Продукти:
  • 250 г зрял боб
  • 750 мл вода
  • 1 малка глава лук
  • 1 червена чушка
  • 1 морков
  • сух и пресен джоджен
  • сух и пресен девесил
  • чубрица
  •  сол
За запръжката:
  • 5-6 с.л. олио
  • 2 с.л. брашно
  • 1 равна с.л. червен пипер




Приготвяне:

Дозата е за 3, максимум 4 порции. Бобът се измива и накисва от предната вечер. Водата се сменя, поставя се на котлона да заври, след което бобът се отцежда. Слага се в тенджерата под налягане заедно с лука (аз го режа само на две), нарязаните ситно чушка и морков, както и сухите джоджен, чубрица и девесил. От опит съм установила, че когато се вари със сухи подправки, бобът става по-ароматен. Пресните оставям накрая, когато яхнията е готова. Така те запазват свежестта си и придават хубав вид на ястието. Добавят се водата и солта и капакът се затваря. След като вентилът засвисти, аз варя боба 9-10 минути, след което оттеглям от котлона. Уточнявам, че моята тенджера е алуминиева, и в нея всичко увира доста по-бързо, в сравнение с тенджерите под налягане от неръждаема стомана.
Следва запръжката. Брашното се запържва в олиото до леко порозовяване, отстранява се от котлона и след секунди (за да не прегори и загорчи), се прибавя червеният пипер. Изсипва се при боба и се вари на слаб огън 7-8 минути вече без капак, като се разбърква от време на време. Когато гозбата е напълно готова, се поръсва със ситно нарязаните пресен джоджен и пресен девесил. 



22.07.2014 г.

Пасти "Витоша"





Помните ли онези фантастични пастички Витоша, които се предлагаха в сладкарниците преди доста години и бяха любими на много от нас? Уви, днес вече не могат да се намерят почти никъде, или ако все пак в някоя сладкарница ги има, те нямат нищо общо с оригиналния им вкус.
Аз се опитах да направя сладкиш, който да наподобява този, който помня от детските си години. Нямам претенции, че вкусът е същият, но се постарах да се доближа максимално до него.
Ако и вие с носталгия си спомняте за онези чудесни триъгълни пастички (Витошки, както ги наричахме), или просто ви е интересно да направите нещо по-нестандартно като визия, пробвайте ги!




Продукти:
  • 1 непълна ч.ч. кисело мляко (с вместимост 250 мл)
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 ванилия
  • 1 пакетче амонячна сода
  • около 4.5 ч.ч. брашно
За крема:
  • 250 г меко масло
  • 6 пълни с.л. пудра захар
  • 2 ванилии
  • 1 с.л. какао
  • 300 мл сладкарска сметана
  • 1 ч.ч. смлени орехи за поръсване




Приготвяне:

От всички продукти за блатовете се замесва меко тесто, като амонячната сода се смесва с брашното. Дели се на две и се разточват две платки с размери 38/26 см всяка. Пекат се поотделно в тава с хартия за печене на 200* по 13-14 минути. В никакъв случай не трябва да се препичат, за да не станат сухи. След като изстинат, краищата им се изрязват така, че да останат с размери 36/24 см. Всяка от платките се реже по дължина на две и по този начин се получават общо 4 платки с размери 36/12 см.




Приготвя се кремът, като първо се разбива сметаната и се оставя да постои на стайна температура. Това е нужно, за да не се пресече кремът при смесването ѝ с маслото. Мекото масло се разбива с пудрата захар, какаото и ванилиите, след което на части се прибавя сметаната, но вече не се бие с миксера, а се разбърква с шпатула, което намалява вероятността от пресичане. Не е за предпочитане това да се случи, но ако все пак се пресече, не го смятайте за фатално. 




Предварително искам да споделя, че в моя вариант пастичките стават малко по-сухички (такива ги предпочитам аз), но ако обичате по-сочните сладкиши, препоръчвам да навлажните леко и задължително с четка със захарен сироп платките при нареждането. Имайте предвид обаче, че заради по-мекичките платки ще се наложи след слепването да ги срежете в легнало положение, а не в изправено, както направих аз, защото сметнах, че е по-лесно.
Платките се редят една върху друга, като всяка се маже с крем, без последната (фигура1). Оставят се в камерата на хладилника за 2 часа, след което предстои основната манипулация. Оформеният от платките паралелепипед се поставя така, че да лежи на една от най-малките си страни, т.е. да стърчи като коминче (фигура 2). 




Ножът, който трябва да е много остър, се поставя по диагонала на горната повърхност и се реже до долу. При тази доста сложна процедура ще ви е по-лесно, ако някой ви помага, като придържа стените. Е, малко страшничко си е, но с повечко внимание ще се справите без инциденти. Аз успях сама, така че и това е възможно. Преди малко споменах, че ако навлажните платките, може би ще се затрудните с рязането в изправено положение. Ако това се случи, опитайте да го срежете в легнало (фигура 3). След тази фина манипулация се получават две триъгълни призми. Те се поставят една до друга така, че гледайки триъгълните им страни, посоките на блатовете им да са вертикално насочени и да съвпаднат (фигура 4). Изглежда сложно, но когато стигнете до тук, ще се ориентирате лесно в сглобяването. Двете части се залепват с крем една за друга. 




Следва цялостно измазване на сладкиша с крем и поръсването му със смлените орехи. Така приготвен, той се оставя да отлежи поне едно денонощие, за да могат блатовете добре да поемат от крема и да омекнат. Чак след това ще можете да му се насладите истински.
С тази доза се получава по-големичък сладкиш. Това, което съм снимала, е 2/3 от общата му дължина. Ако нямате толкова дълга табла, която да го побере целия, може да го разделите на две като мен за по-лесно съхранение.   
Да ви е сладко!



21.07.2014 г.

Пица Маймунски хляб





В Америка Маймунски хляб е популярен най-вече в сладък вариант. Много ми допадна идеята за оформянето му - малки тестени топки, приличащи на плодовете на дървото баобаб, които се отделят една от друга след изпичането. Вече използвах тази идея при направата на козунак, но ми се искаше да я реализирам и в солен вариант. Оказа се, че по този начин пицата се прави много по-лесно и бързо, а вкусът ѝ е все така прекрасен.
Направих я с готово тесто, но ако разполагате с време и желание, може да си замесите традиционното хлебно тесто за пица.




Продукти:
  • 600 г готово тесто
  • 150 г кашкавал
  • 200 г пушени свински гърди, филе, или колбас по избор
  • 100 г гъби 
  • 3 с.л. сладка царевица
  • 1 домат (малък)
  • 1 чушка
  • 10-15 броя маслини
  • 2 с.л. доматено пюре (или лютеница)
  • 2 с.л. зехтин (или олио)
  • босилек
  • чубрица




Приготвяне:

Кашкавалът се настъргва. Гъбите е добре да бъдат от консерва, но ако са пресни, се нарязват и се варят 5-6 минути. Маслините се почистват от костилките и се режат на кръгчета. Доматът се реже дребно, като се отстранява воднистата част. Чушката се нарязва на ленти, а колбасът на кубчета. Доматеното пюре се смесва с малко вода и се разбърква. 




Тестото предварително трябва да е оставено на стайна температура да се отпусне. Дели се на 4 части, от които се оформят фитили, а от тях се режат малки топчета с големината на орех.
Всички продукти, заедно с тестените топки, но без пюрето, се слагат в голяма купа или тава, леко се посоляват, поръсват се с подправките и зехтина и хубаво се разбъркват с ръце.
За изпичането aз използвах форма за кекс с гладки стени, на дъното на която поставих хартия за печене, а стените намазах с олио. Ако не разполагате с такава форма, използвайте обикновена тава. Имайте предвид, че в релефна форма за кекс, в която няма как да сложите хартия, може би пицата ще залепне и трудно ще я обърнете. 




Половината от сместа се изсипва във формата, полива се доматеното пюре, а отгоре останалата смес. Изравнява се с ръце и се слага в загрята на 200* фурна. Пече се около 25 минути. Оставя се малко да почине, прокарва се нож по стените, за да се отдели по-лесно и се обръща в подходяща чиния. Гарнира се с домашно приготвена майонеза.



15.07.2014 г.

Бисквитена торта "Йогурт"





Предлагам ви една свежа, лека и много подходяща за лятото тортичка. Става бързо, защото няма термична обработка, а на всичкото отгоре е и много вкусна. Можете сами да подберете аромата на крема, но ако ви допада моят вариант с ягода, няма да съжалявате, защото наистина е много добро решение.  




Продукти:
  • 1 пакет крем сладолед на прах "Ягода" от 60 г
  • 80 мл плодово мляко за пиене "Ягода"
  • 200 г гъсто кисело мляко
  • 300 г заквасена сметана
  • 3 с.л. пудра захар (или на вкус)
  • 1 ванилия
  • 2 пакета по 100 г обикновени бисквити "Petit Beurre"




Приготвяне:

Сладоледът на прах се разбива с миксер до сгъстяване не с вода, както пише в упътването, а с плодовото мляко. Към получения крем се прибавят киселото мляко и заквасената сметана. Подслажда се с пудрата захар, ароматизира се допълнително с ванилията и се разбърква с лъжица. Миксер не се използва, за да не се втечни сметаната.




В подходяща тавичка, която не трябва да е голяма (моята е с размери 20/20 см), се редуват 3 пласта от бисквити и крем, след което тортата се покрива и се оставя за няколко часа в хладилника. Бисквитите са малки, попиват много добре крема и стават сочни, меки и много, много вкусни! 
При сервиране може да поръсите с каквото пожелаете. Аз използвах кокосови стърготини и се получи чудесна комбинация.
Добър апетит! 



7.07.2014 г.

Козуначени ябълкови рози





Ако вече сте опитали печените бухти, със сигурност ще намерите сходство с тази рецепта. И при двете тестото е тип козуначено. Но докато при бухтите вкусът се доближава по-скоро до този на кифличките заради плънката с мармалад, тук е нещо средно между щрудел и козуначена кифличка. Много са вкусни, уверявам ви. Оригиналът може да видите тук, в блога на Йоли, а моята рецепта е с някои малки промени както в продуктите, така и в оформлението. Не правих закваска, използвах суха мая и месих в машината за хляб. Рецептата е перфектна! Сами ще се убедите, ако я опитате.




Продукти:
  • 3 яйца на стайна температура
  • 5 с.л. захар
  • настъргана лимонова кора
  • 1/2 капсула козуначена есенция (или ванилия) 
  • 150 мл леко затоплено прясно мляко
  • 80 мл стопено масло
  • 400 г брашно (дозата е ориентировъчна)
  • 1 пакетче суха мая от 7 г
За плънката:
  • 2 големи ябълки
  • 2/3 ч.ч. счукани орехи
  • 1 ванилия
  • 3 с.л. фини овесени ядки (или галета)
  • 1/2 ч.ч. захар






Приготвяне:

Предварително се отделя малко от едното яйце за намазване.
Всички продукти за тестото без брашното и маята се смесват с телена бъркалка в купа и се изливат в контейнера на машината. Добавят се не повече от 3 равни чаени чаши брашно (375 г), а върху него се слага маята и съвсем леко се заравя. Включва се програма "Тесто", която е за месене и втасване. При нужда се добавя още малко брашно до оформянето на мека топка. Когато свърши цикълът на месене, можете или да оставите тестото да втаса вътре, или да го прехвърлите в купа, да го покриете и да го сложите във фурната да втасва на 40-50*. Всичко това може да направите, като омесите тестото и на ръка.




За плънката ябълките се настъргват и се смесват с орехите, ванилията и овесените ядки. Захарта се слага в последния момент, за да не се овлажни плънката. Когато тестото  хубаво се надигне (при топло време това се случва за около 30 минути), се дели на 12 равни части. Всяка от тях се разтяга до плоско кръгче с диаметър около 12 см, а може и да се разточи. С нож се правят срезове от периферията към центъра на 4 места, все едно се реже на кръст, но се срязва само до половината от разстоянието до него. В средата се слага пълна супена лъжица от плънката и се оформя като роза. Поставят се в тава с хартия за печене и се оставят отново да втасат на 50*. Мажат се с разбито яйце, ръсят се с кристална захар и се пекат на 190*. 
По желание може да ги поръсите и с пудра захар при сервиране. Леко топлички са най-вкусни.



5.07.2014 г.

Пълнозърнести багети






Тези прекрасни багети можете да приготвите както със суха, така и с прясна мая. Няма значение дали ще ги замесите в домашната хлебопекарна, или на ръка. Единственото условие ако месите в машината е да спазите последователността на продуктите. Разбира се, можете да ги поръсите с други семена, каквито вие предпочитате, но е добре да контрастират на цвета на тестото, ако държите и на естетиката. Затова аз избрах мак за едната багета, а другата поръсих със семе от черен синап.
Продуктите на тази рецепта са достатъчни за два броя багети:





Продукти:
  • 180 мл хладка вода
  • 1 равна ч.л. сол
  • 1 к.л. захар
  • 1 с.л. олио
  • 1 и 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно (чашата е с вместимост 250 мл)
  • 1/2 ч.ч. бяло брашно + 2 с.л. допълнително (ако е необходимо)
  • 1 ч.л. суха мая
  • мак за поръсване 




Приготвяне:

Продуктите се поставят в контейнера на машината за хляб и се включва програма "тесто". Когато започне цикълът на втасване, се изчакват само около 15 минути и тестото се вади от машината. Дели се на две и се оформят дълги фитили. С четка или с пръсти се намокрят с вода по повърхността, за да могат да залепнат семената. 




Поръсват се обилно с мак или черен синап и много внимателно се прехвърлят в тавата, в която ще се пекат. Тя трябва или да бъде постлана с хартия за печене, или намазана с мазнина. С домакинска ножица се правят нарези под доста голям наклон, като се срязва около 3/4 от тестото в дълбочина. След всеки срез парченцето тесто се накланя или вляво или вдясно, като се редуват посоките. Така приготвените багети се оставят да втасат за 30-40 минути и се пекат на 190* до готовност. 



2.07.2014 г.

Палачинки с бял шоколад и сироп от бъз





Продукти:
  • 2 ч.ч. брашно (с вместимост 250 мл)
  • 2 яйца
  • щипка сол
  • 100 мл сироп от бъз
  • 25 г стопено масло
  • прясно мляко около 500 мл
  • течен бял шоколад за пълнеж, смесен със сироп от бъз




Приготвяне:

В купа се смесват брашното, солта, сиропът от бъз и малко прясно мляко до получаването на гъста каша, която се бърка с телена бъркалка до гладкост. Прибавят се яйцата и постепенно, с едновременно бъркане, се сипва толкова прясно мляко, че да се получи смес с гъстотата на боза. Накрая се прибавя и стопеното масло и се разбърква. Палачинките се пекат в тиган с незалепващо покритие, като само преди първата палачинка се намазва с олио. При следващите тази процедура не се налага.




Течен бял шоколад се смесва с малко количество сироп от бъз и се разбърква. Всичко се прави на око, като целта е шоколадът да се разреди и обогати на вкус. Възможно е първоначално сместа да се пресече, но това да не ви притеснява. След това се поставя в МВ и се загрява много внимателно няколко секунди. Това прави сместа по-течна и удобна за намазване и поливане, а освен това я хомогенизира. 
Да ви е вкусно!