Продукти:
- 400 мл хладка вода
- 20 г мая
- 1 ч.л. захар
- 3 с.л. олио
- 5-6 ч.ч. брашно (с вместимост 250 мл)
- 1 равна с.л. сол
- мак за поръсване
Приготвяне:
Маята се посипва със захарта, разтваря се с част от водата до получаване на рядка каша и се оставя малко да почине. През това време брашното се пресява, смесва се със солта, прави се кладенче и в него се налива останалата вода, олиото и маята. Замесва се тесто и се оставя да постои 15-20 минути, покрито с кърпа. Отделя се малко за украса, а останалото тесто се разделя на две равни части. Едната половина се оформя на топка и се поставя в средата на тава с хартия за печене на дъното. Другата се разделя на няколко малки топки, в една от които се поставя паричка, завита във фолио. Отделеното тесто за украса се доомесва с още малко брашно и от него се правят фигурки. Мястото, където ще се поставят се намокря с вода, за да залепнат. Поръсва се мак и питката се оставя да втаса на топло до удвояване на обема. Преди да се сложи във фурната се поръсва с малко брашно през цедка. Пече се на 200* около 30 минути.
Изпробвала съм доста рецепти за баници и често съм импровизирала в желанието си да открия онзи вариант, който да допадне най-много на моя вкус. Доскоро си имах една рецепта, която винаги използвах в моментите, когато исках да съм сигурна в добрия резултат. Откакто обаче направих тази рецепта, вече резервните ми варианти са два. Баницата наистина става пухкава, сочна, не е трудоемка и е много вкусна!
Продукти:
- 1 пакет точени кори 500 г (използвах "Фамилия")
- 300 г сирене
- 1 кофичка кисело мляко 370 г
- 4 яйца
- 150 мл газирана вода
- 150 мл олио
- 1 бакпулвер
- щипка сол
- 2 с.л. пресято брашно
- 20 г масло
Приготвяне:
В купа се смесват млякото, яйцата, газираната вода и олиото. Прибавят се брашното, солта, бакпулверът и всичко се разбърква много добре с телена бъркалка.
Тавата се маже с много малко олио. Аз процедирах така и нямах проблем, но за по-сигурно е добре да се намаже с 1-2 лъжици от плънката, за да не се отлепи баницата от дъното, когато я обърнете накрая. За целта, тавата не трябва да бъде с незалепващо покритие.
Половината кори се намачкват на топки, приличащи на рози (всяка поотделно), и то така, че когато плънката се полее, да има възможност да навлезе в гънките им. Разпределят се равномерно по дъното на тавата. Поръсва се половината сирене. Следва поливане с половината плънка, която трябва да покрие навсякъде корите.
Отгоре по същия начин се процедира с останалите кори, сирене и плънка. По желание може да се поръси с ленено семе, сусам или мак. Равномерно се поставят малки кубчета масло и така приготвена, баницата се оставя да постои десетина минути да попие плънката. Фурната се включва на 200* и щом загрее, тавата се слага в нея. Пече се около 30 минути до готовност. Веднага след изваждането от фурната тавата се обръща върху три купички, които да подпират ръбовете ѝ и така се оставя около 15 минути, при което баницата се отпуска и става въздушна.
Рецептата е адаптирана от тук.
Неотдавна правих един плодов сладкиш, който много ни хареса у дома. Реших да променя някои съставки, да изключа плодовете, да му придам кокосов аромат и да го изпека във формата за кекс. Замених канелата с какао в тестото и се получи много сполучлива комбинация с вкус на какао и кокос. Едно прекрасно допълнение към сутрешното кафе, съчетаващо кекс и крем в едно.
Продукти:
За тестото:
- 125 г масло
- 1 ч.ч. захар (вместимост 250 мл)
- 3 яйца
- 1 ванилия
- 2 с.л. какао "Dr. Oetker"
- 1 и 1/3 ч.ч. брашно
- 1 бакпулвер
За крема:
- 250 г безсолна извара
- 4 пълни с.л. пудра захар
- 1 яйце
- 1 ванилия
- 3-4 с.л. кокосови стърготини
Приготвяне:
Мекото масло и захарта се разбиват с миксер до леко побеляване и пухкавост. Едно по едно се прибавят яйцата, като след всяко се бие с миксера до усвояването му. Добавят се ванилията, какаото и постепенно от пресятото брашно с бакпулвера. Получава се по-гъсто от обикновеното кексово тесто.
За крема първо се разбиват изварата и пресятата пудра захар, след което се добавят останалите съставки и отново се смесват с миксера. Ако кремът ви се получи доста гъст, което зависи от вида извара, която ползвате, разредете с много малко прясно мляко (или кисело), за да улесните нанасянето му (при мен не се наложи). По желание изварата може да замените със сирене Крема, но лично на мен вариантът с извара ми допада повече като вкус.
В намазнена и набрашнена форма за кекс се редуват пластове от двете смеси, като за всеки пласт първо се сипват купчинки с лъжица, след което се заглаждат до равна повърхност.
Кексът се пече на 200* около 40-45 минути, като готовността се проверява с клечка, по която не трябва да остава следа от тестото.
Вече изстинал, кексът се украсява по желание. Аз използвах "Червена глазура за торти" нa "Stilla dolce" от Кауфланд.
Да ви е сладко!
А сега да се отчета и аз с моята Памук погача. Толкова често я срещам напоследък сред рецептите в блоговото пространство, че се изкуших да я изпробвам. Моята оценка е, че наистина е много вкусна, пухкава и мекичка. Мисля, че и занапред бих я правила доста често.
Продукти:
- 15 г прясна мая
- 1 равна ч.л. захар
- 120 мл прясно мляко
- 120 мл вода
- 120 мл олио
- 3 и 3/4 ч.ч. брашно (с вместимост 250 мл)
- 1 ч.л. сол
- жълтък за намазване и семена за поръсване
Приготвяне:
Аз използвах машината за хляб, но тестото може да се замеси и ръчно по стандартния начин.
Маята се разтваря със захарта и малко хладко мляко. Изсипва се в контейнера заедно с останалите продукти в реда, в който са записани, като млякото и водата трябва предварително да са леко затоплени, а брашното пресято. Настройва се програмата, която включва само месене. Трябва да се оформи хубава, нелепнеща и мека топка тесто. След като месенето приключи, тестото се оставя в машината около 10-15 минути (аз не го чакам да втаса вътре докрай) и се изважда. Следва оформянето, при което аз следвах стъпките на Йоана. Видеото може да видите тук.
Оформената пита се оставя на топло да втаса, след което се маже с жълтък, смесен с малко олио и малко прясно мляко. Поръсва се със семена и се пече в загрята на 200* фурна до готовност.
От това количество продукти се получава неголяма погача - с 500г брашно. Ако желаете да направите по-голяма, увеличете пропорционално продуктите.