Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

5.04.2014 г.

Кекс с локум, сушени плодове и козуначен аромат






Продукти:
  • 3 яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар (от 250 мл)
  • 1/3 капсула есенция козунак
  • 1/3 капсула есенция ром
  • 1 ванилия
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 кофичка кисело мляко 370 г
  • 1 равна ч.л. сода
  • 3 ч.ч. брашно
  • 1 кутия локум
  • 150 г сушени плодове по избор
  • 80 г орехови ядки
  • пудра захар

Приготвяне:

Яйцата, захарта и ароматите се разбиват с телена бъркалка, не е необходимо да се използва миксер. Постепенно, с бъркане, се добавя олиото, а след него и млякото, предварително смесено със содата. След като сместа се хомогенизира, на части се прибавя и брашното, като се бърка отново с телената бъркалка. Локумът се реже на кубчета, сухите плодове също, а орехите на едро. Смесват се и се разбъркват с брашно, след което се пресяват от него с помощта на цедка. Добавят се към тестото и всичко се разбърква отново. Във форма за кекс, намаслена и поръсена с брашно, се излива кексовото тесто и се поставя в загрята на 200* фурна. Пече се, докато клечка за зъби, поставена в средата, излиза суха от кекса. Изважда се от фурната и се оставя да постои около 10 минути, след което се вади и от формата. Когато изстине, се поръсва с пудра захар.





4 коментара:

  1. Анонимен3 юли 2015 г., 14:36

    Здравейте!В момента кекса по тази рецепта се пече , но вече 40 минути боцвайки с шишче остава суров и не иска да се изпича.Продуктите ги мерих с голяма прецизност.Каква е причината?Може би има някаква тънкост?Не искам да го хвърлям , още повече , че използвах изсушени цитрусови плодове , които както знаете хич не са евтини.Съжалявам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! При мен този кекс се получи много добре и нямах никакъв проблем с печенето. 40 минути не са много за тесто, в което има повечко мазнина. Може би малко още е било необходимо, за да е готово. Ако има проблем (по-бавно изпичане), то би могло причината да е в това, че се е получило по-рядко тестото (ако яйцата са по-големи, или зависи и от вида брашно понякога). Друга причина може да е, ако съдът, в който печете, е по-тесен и дълбок. Тогава в средата малко по-трудно се изпича. Надявам се да сте приключили благополучно с печенето и да споделите резултата. Това е един от най-ароматните кексове, които съм правила.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Кекса въпреки притесненията ми стана,въпреки че се наложи да го изрежа малко отдолу , за да стои стабилен.Формата ми е силиконова с дупка-стандартен размер.Може би грешката ми е , че го пекох на вентилатор.Накрая като го изключих работите се оправиха.Наистина много вкусен и ароматен кекс.Ще се прави и за в бъдеще.Прилича ми на Щолен с локум.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Причината за несполуката може би наистина е тази, в която се съмнявате. При мен е закон сладкиши, баници и питки никога да не пека на вентилатор. Радвам се, че все пак сте усетили аромата и вкуса, а следващия път вярвам, че няма да имате проблеми.

      Изтриване